Energifönster

Nuförtiden är det många som vill ha så energieffektiva fönster som möjligt. Har man ett modernt hus så kan man enkelt få till det med nya och moderna fönster medan det kan bli svårare för personer som har ett hus i gammal stil. De flesta som har ett hus i gammal stil vill bevara den äldre känslan och sätter man in moderna fönster kan man förstöra helhetsintrycket totalt.

Tillhör man den skara som gillar hus i modern tappning har man tur när det kommer till fönsterbyte eftersom man enkelt få de mest energieffektiva fönster som finns på marknaden att passa in till resten av huset. Fönster med låga U-värden är ofta 3-glasfönster som har en mer modern touch medan 2-glasfönster lättare kan passa in även på äldre hus. Idag kan man hitta bra energieffektiva fönster både i 2-glas och i 3-glas, så det handlar mest om var man bor och vad för slags fönster man tycker är finast och bäst i valet av fönster.

Bor man i de norra delarna av landet är det viktigt att ha bra isolering då det blir kallare i de norra delarna än vad det blir i de södra delarna av landet. Detta är också viktigt att tänka på om man har ett lantställe i an annan del av landet än var man vanligtvis bor. De fönster som man är nöjd med därhemma kan komma att fungera mindre bra på lantstället så det är viktigt att tänka igenom det ordentligt innan man bestämmer sig.

Bor man i ett äldre hus med vanliga 2-glasfönster så är det bra att se till att byta ut dem mot nya och moderna energifönster då detta kommer att hjälpa er att spara in rejält vad gäller energikostnaderna för huset. Vanliga 2-glasfönster är mindre bra än de nya energifönstren på grund av att så mycket som en tredjedel av värmen försvinner ut genom fönstret. Med nya energifönster minskar man värmeförlusten med två tredjedelar.

Trots att det för de flesta upplevs som en dyr historia att byta ut alla fönster på huset så tjänar man på det i längden. Man märker direkt att elräkningarna blir mindre och att inomhuskomforten blir bättre då man slipper kallras och drag med energifönster. Har man ett hus som är byggt mellan 1940 och 1980 är det läge att se över fönstren då hus byggda under denna 40- årsperiod anses vara i särskilt stort behov av fönsterbyte.