U-värde fönster

Ett fönsters U-värde anger hur mycket värme ett fönster släpper igenom. Vill man ha ett välisolerat fönster så ska man välja ett fönster med så lågt U-värde som möjligt. Gamla 2-glasfönster har ett U-värde på upp till 3,0 vilket är mycket högt jämfört med de nya energieffektiva 2-glasfönstren eller 3-glasfönstren. De nya energieffektiva fönstren har ett U-värde på högst 1,2 men oftast så hamnar U-värdet lägre än så. Ett U-värde på mellan 1,0 – 0,9 är vanligt, men även lägre U-värden är så är vanligt numera.

Det finns en nackdel som ofta framhålls när det talas om U-värde och denna nackdel är att om man har för lågt U-värde på fönstren så bildas det snabbt kondens. Väljer man att ha PVC fönster med lågt U-värde påverkas fönstret dock inte av detta då plastfönster inte påverkas av fukt.

Genom att byta fönster från gamla 2-glasfönster till nya energieffektiva fönster så sparar man upp till 60 % av den värme som passerar genom fönstren och då fönster står för omkring 35 % av den totala värmeförlusten i ett hus så blir det stora skillnader efter det att man bytt fönster från gamla med högre U-värde till de moderna som har ett lägre U-värde.

För alla som vill ha moderna hus så finns det riktigt bra möjligheter numera då man kan ha många stora fönster på sitt hus om man vill. Ser man bara till att ha fönster med låga U-värden så hamnar inte energikostnaderna på större summor, så man kan med andra ord både få det både energisnålt trots stora ytor av glas.

Det är inte bara en investering för att själv spara in på energikostnaderna som man gör genom att byta till bättre fönster utan även husets värde ökar när fönstren på huset är av bra kvalitet. Det handlar alltså om många fördelar på en och samma gång när det kommer till fönsterbyte.